2021. jan 11.

Sárgaborsó főzelék

írta: szaboedit
Sárgaborsó főzelék

sargaborso_fozelek.png

A sárgaborsó a zöldborsó hántolt, szárított és felezett magjából készülő készítmény, a boltokban sárga és zöld színekben találhatod meg. Félgömb formáját a szárítás folyamán nyeri el, mivel a gömb alakú mag szétesik. Emiatt is nevezi a köznyelv felesborsónak.

A sárgaborsó finom íze mellett sok fehérjét, ellenben kevés zsírt tartalmaz, jótékony hatással van a vérnyomásra és a vesebántalmakra. A magyar konyha felhasználj: leves, pástétom (krém), saláta készítéséhez, de ételek sűrítésére vagy diétás ételekhez is, mint például a főzelék. Ráadásul, mindezt szerény büdzséből is elkészítheted.

HOZZÁVALÓK
50dkg sárgaborsó (~280.-)
3db babérlevél (~120.-)
1fej hagyma (~
2gerezd fokhagyma
1dl olaj
1ek liszt
1tk pirospaprika
tejföl
ELKÉSZÍTÉS
A sárgaborsót előző nap többször átmossuk, és annyi vízbe áztatjuk, hogy bőven ellepje. Másnap leszűrjük, kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni a babérlevelekkel. Leszedjük a habját, hozzáadjuk a hagymát. Addig főzzük, amíg puha nem lesz.
Az olajon megpirítjuk a lisztet, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, pirítjuk még 1 percig. A tűzről lehúzzuk, a tejfölt, a pirospaprikát, 1 dl vizet hozzáadunk. Csomómentesre keverjük, majd a főzelékhez adjuk, és alaposan átkeverjük. Forraljuk 4-5 percet, majd kiszedjük a babérleveleket, és botmixerrel pürésítjük. Tejföllel, pirított baconnel, sült hússal, virslivel vagy fasírttal tálaljuk.

 

Facebook oldalunkon videóban is megtekinthető: https://fb.watch/2YtgHSp_GR/

Szólj hozzá